Pork eten...


22 april 2018


Pork eten...

‘Wilma, ga mee pork eten, vanmiddag?’
Wat een heerlijke uitnodiging en opnieuw een kans om mensen te ontmoeten en een gezellige tijd samen te hebben.

Ja, het past in mijn agenda. En zo rijden we in de middag ‘across the bridge over the Nile’.
Veel jongeren zijn er al aanwezig en ja, ik ben de enige muzungu. Tussen al die jongeren voel ik meer het leeftijdsverschil dan het kleurverschil.
Ik geeft verschillende handen, hoor vele namen: de Ugandese namen en vaak daar achteraan de Engelse. Daar ben ik blij mee, deze kan ik beter onthouden...Nou ja, na zo’n tien personen, weet ik het ook niet meer.
Waar ben ik beland?
Een grote groep jongeren, meer dan 30 telde ik, hebben deze middag een gezellige middag. Elkaar ontmoeten, spelletjes spelen en... pork eten!
De spelletjes zijn een middel om elkaar te leren kennen. Zodra ik de ‘spelarea’ binnenstap wordt er direct plaats voor mij gemaakt. Ik kom tegenover Peter te zitten en hij begint me direct een spel uit te leggen.
Ik ervaar snel dat we beiden snel fanatiek zijn om te kunnen winnen. Helaas, de meeste spelletjes verlies ik.
Daarna ontstaat er een gesprek: wie hij is, waar hij woont en wat hij in het dagelijks leven doet.

Deze groep jongeren gaat regelmatig op missie. Ze hebben verschillende activiteiten, ze komen van verschillende kerken. Ze hebben een bijbeldiner. Samen eten en daarna een bijbelstudie doen.
Daarnaast ontmoeten ze elkaar in verschillende groepen. Eens per maand gaan ze naar een boardingschool (school waar studenten studeren, lessen volgen en ook slapen). Daar delen ze uit de Bijbel, bemoedigen de jongeren, doen sport- en spel en bieden ook counseling aan.
Als de scholen dicht zijn i.v.m. vakantie gaan ze hulp bieden in een community.
Eens in de zoveel tijd hebben ze een zondagmiddag samen: spelletjes en pork. Om in elkaar te investeren en elkaar te leren kennen.
Wat een leuke gesprekken heb ik. Wat zijn de jongeren open om mij te ontvangen en op te nemen in hun groep. Bijzonder.
Na het pork eten, komen er mededelingen voor de community-outreach in mei, zijn er twee situaties, waar hulp nodig is. Een jonge moeder van 16 jaar heeft het zwaar. Haar man gebruikt drugs en mishandelt haar. Voldoende eten, kleding is een grote zorg.
Daarnaast de situatie van een 15-jarige jongen. De ouders vinden hem nu een man: hij moet zijn eigen huis gaan bouwen, daar gaan wonen en zelfstandig zijn.
De leider van deze groep heeft het huis gezien. Het is lek en dreigt in te storten en dat in het regenseizoen... Verder heeft hij een laken en een kapotte stoel...Verder niets om te koken, te eten of...
In de groep wordt besloten om niet te kiezen uit deze situaties. Ze gaan voor beide jonge mensen iets doen.
Iedereen wordt gevraagd wat geld te reserveren. Dit wordt gevraagd van jongeren zonder inkomen, studenten en mensen die zelf hard werken om de eindjes aan elkaar te knopen. Van dat geld gaan ze eten kopen, beltegoed voor het meisje, een pan, een kookstoof, houtskool...
Op zaterdag 19 mei gaat deze groep jongeren deze jongen helpen om een steviger, waterdicht huis te bouwen. Dat hij in deze moeilijke situatie een goed onderkomen heeft. En het meisje krijgt een pakket waarmee ze voorlopig vooruit kan.

Ja, ik ga kijken wat ik hieraan kan bijdragen...
Een bijzondere ervaring, deze uitnodiging om ‘pork te eten’.
Zoveel indrukken op gedaan dat ik vergeten ben om een foto te maken...