Hiep hiep hoera!


20 februari 2019


Hiep hiep hoera!

'The coffee is ready.’
Dat was de eerste verrassing op mijn verjaardag. Op de veranda van ons onze banda staat de echte Sipi coffee klaar.
De andere grote verrassing op mijn verjaardag is dat Gerdien uit Nederland drie weken bij mij is. Wat gezellig om zo samen mijn verjaardag te vieren.
In pyjama op de veranda met een adembenemend uitzicht over de vallei, apen lopen om ons heen, prachtig gekleurde vogels vliegen rond...
Ik nip van deze coffee. Arabica, met de hand geplukt, geroosterd, gemalen... Ik proef de liefde en aandacht in deze coffee.
De post die ik in de afgelopen dagen heb ontvangen, heb ik bewaard tot deze dag. Zo had ik verjaardagspost. Een slinger gemaakt door mijn nichtje, zo konden we de banda versieren.
Na een heerlijk ontbijt hebben we een wandeling gemaakt naar de waterval. Elke keer weer mooi om daar te zijn. We hadden aan Steve weer een gezellige en goede gids.

Aan het eind van de middag gaan we de savingsgroup bezoeken in de pub. Vorig jaar heb ik daar ook lesgegeven. Bijzonder om te vernemen dat de lessen impact hebben gehad. Een vrouw was erbij. Ze deelde het verhaal met haar man. Ze kwamen er niet helemaal uit. Toen hebben ze Steve opgezocht om de juiste informatie te krijgen. Wat geweldig dat de mensen elkaar kunnen helpen. Zo zaai ik en vaak zie ik de groei en vruchten niet.
In deze community en savingsgroup merk ik dat de mensen verder kijken dan naar hun eigen leven, geld en geluk. Waar mogelijk helpen ze elkaar, praktisch en financieel.
We starten uiteraard met het drinken van het locale bier, gedronken uit een gezamelijke emmer met lange rietjes. Ondertussen wordt er heel wat afgepraat.
Ze zijn een succesvolle savingsgroup met verschillende projecten. Natuurlijk moet ik even kijken bij de geiten, kippen en varkens. Die zijn flink gegroeit en in aantal toegenomen sinds mijn laatste bezoek in juli.
Als we terugkomen merk ik dat er wat gaande is in de pub...
Het is er versierd: lampjes en slingers van wc papier. Ik hoor zingen en zie een taart met kaarsjes... Nee toch?!
Ja, deze groep heeft een verjaardagscake voor mij gekocht. Een uur rijden met de boda van Sipi. En ook weer een uur terug.
Onder begeleiding van zingen mag ik de pub in. Ik mag een slinger doorscheuren en daarna is het tijd voor de cake. Iedereen eet mee, er komen meer mensen uit de community langs. Iedereen krijgt een flesje prik of bier.
Dat hebben ze allemaal geregeld... ik wist het niet en hoef hier financieel niets voor bij te dragen.
Ik word hier stil van. Wat een waardering voel ik van deze groep.
En ja, of ik weer terug wil komen. Niet om alleen maar te kletsen, maar vooral om les te geven.
Lieve mensen van Sipi, ik ga me voorbereiden en ik kijk er naar uit om jullie weer te ontmoeten.