Voetbal


18 februari 2020


Voetbal

Jaaaa! Goalllll!!
Ik word fanatiek van het aan de zijlijn staan als fan van Good News. Sinds januari volg ik bijna elke wedstrijd.
Ik vind het heerlijk om voetbal te kijken. Bijna wekelijks sta ik als enige blanke EN vrouw de wedstrijd te bekijken.
Good News is meer dan een voetbalteam. Hun visie is groter: ze willen impact maken in de voetbalwereld maar ook in de community.
Een team dat voetbalt sinds januari in de 4de divisie. En ze doen het goed. Ben trots op ze. Hun manier van spelen en hoe ze zich opstellen in het veld. Er komt een stuk karaktertraining bij kijken. Hoe reageer je als de scheidsrechter dubieuze beslissingen neemt? En als je verliest?
Al hun tegenstanders worden betaald. Deze jongens krijgen een lunch en water in de rust. Dat is alles. Elke dag komen trainen aan het einde van de dag.
Dan moet er iets zijn dat het heel aantrekkelijk maakt om deel te zijn van Good News.
Als er bijv. ziekte is in een familie gaat het team op bezoek, luistert, bidt en waar mogelijk helpen ze financieel.
Een paar weken geleden is een speler doodgestoken op klaarlichte dag. Wat een enorme schok voor het team. En wat missen ze hun teamgenoot in het veld. Maar ook als familielid. Want zo voelt dit team. Ze zijn een familie.
Ik moet eerlijk zeggen dat het op mij ook impact heeft gehad. Dat zoiets zomaar kan gebeuren. Zonder aanleiding. Het is weer een wake-up call en opnieuw balans vinden om me veilig te voelen.
Het is bijzonder om te horen hoe het team hierop gereageerd heeft: ze waren in het ziekenhuis, hebben geholpen om de begrafenis te organiseren zowel praktisch als financieel. En na enkele weken zijn ze bij de moeder op bezoek geweest. Ja, dan maak je verschil. Dan is voetbal de verbindende factor om iets van liefde en aandacht te delen.
Het is bijzonder om te zien hoe God voorziet voor dit team. Elke wedstrijd heeft een budget. Een team zonder vast inkomen. Elke wedstrijd kan nog gespeeld worden. Het veld kan worden gehuurd, de scheidsrechters worden betaald, er is water voor de speler en EHBO. Het is dankbaar werk om zo hier en daar te kunnen helpen. Zo heb ik de aanvaller een keer naar een kliniek gereden na een wedstrijd waarin hij zijn knie blesseerde.

Voetbal gaat hier anders dan in Nederland. Ik bedoel de voorbereidingen.
Een paar minuten voordat de wedstijd behoort te beginnen om er een jongen met een plastic zak aangewandeld. Tijd om de lijnen te trekken. Hij haalt een hand meel uit de tas, en vanuit de losse pols wordt de lijn getrokken, gegooid.
Ja, het was wel een beetje laat. Hier kan het.

Op tijd komen is een dingetje in Uganda. Mijn complimenten voor Good News, zij zijn altijd op tijd. Ze hebben samen een lunch. Dan gaan ze naar het voetbalveld waar ze moeten spelen. Hebben tijd om wat rond te hangen, dan begint de warming-up.
Oh ja, kleedkamers zijn er niet. Dus aan de rand van het veld wordt omgekleed. Na de wedstrijd ga je naar huis om te douchen.

De tegenstanders komen later of te laat. Dan wordt er overlegd en onderhandeld hoe lang er nog gevoetbald gaat worden. Het komt voor dat een wedstrijd 80 minuten duurt.
Afgelopen zondag misten we een lijnrechter. Toch werd er gespeeld. Moet je je voorstellen in de Nederlandse competitie!

Wat mijn mond open deed vallen, was een wedstrijd toen een vrachtwagen dwars door het veld reed. Het duurde even voordat iedereen het doorhad. De wedstrijd werd stil gelegd en geduldig wachten we totdat deze blauwe truck het veld had verlaten.

Er is sinds kort een groep bodadrivers (chauffeurs van brommers die mensen vervoeren). Er zitten een paar fanatiekelingen bij. Het geeft sfeer aan de rand van het veld. En soms lopen de emoties hoog op.
Mooi, vind ik om te horen, dat de voorzitter hoopt dat Good News contact met ze kan leggen. Verbindingen aangaan. Er zijn (voor)oordelen over deze mensen. Stel dat je meer van ze te weten komt, dat je kunt delen: je tijd, energie, kennis, geloof. Wat een mogelijkheden door voetbal. Good News gebruikt voetbal voor een groter doel.
En over een paar dagen? Dan sta ik weer aan de lijn met mijn camera om een paar mooie plaatjes te schieten.